SINGGANG TENGKUJUH
Musim banjir, Musim tengkujuh. Apa lauk yang sesuai kalau tidak singgang ikan. Saya masak singgang tenggiri. Mudah masak lauk ini. Ringkas. Main campak-canpak aje bahan. Singgang perlukan
2 atau 3 keping ikan tenggiri
2 btg serai dititik
5 keping asam gelugor
1 biji cili hijau (belah 2)
1 biji cili merah (belah 2) saya tak guna sebab stok tak de
1 biji bawang besar hiris tebal
beberap cili api diketuk
4 ulas bawang putih diketuk
1/2 " halia, dititik
1/2" kunyit hidup, hiris dan titik
1/2" lengkuas, diketuk
air secukupnya
garam secukup rasa
Dalam periuk, masukkan bawang besar, serai, lengkuas,halia, bawang putih, kunyit, air. Kacau rata masak hingga didih. Masukkan ikan dan asam gelugur.Masak dengan api sederhana hingga ikan masak. .Tambah cili merah,cili hijau, dan cili api dan garam,. Boleh juga masuk sedikit gula. Masak sekejap.
Ringkas, bukan?
Singgang popular di Pantai Timur. Ikan yang selalu digunakan ialah ikan tongkol/akan aye. Bukan semua gemar singgang, Alasannya, macam masakan orang sakit, Memang betul,singgang pembuka selera untuk orang demam. JY sangat suka singgang. Boleh dihirup kuahnya macam sup.
Jom, masak singgang!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Singgang...ehm...suka sesangat ni...simple tapi sedap sungguh. Kalau tak de tenggiri, tongkol pun layan habis..
ReplyDeleteSedapnya kak..
Senang dimasak, sedap dimakan:-D
Deletesedap menghirup kuah singgang..
ReplyDeleteLazatria ;-)
DeleteSinggang mmg pembuka selera
ReplyDeleteNak2 pula ada sambal
Kuini atau belacan...
Nyum2....
Anyeonghaseyo....oh dri koliya pun blh rasa singgang ek...free wifi katakan :-)
DeleteCili merah tak ada stok ? Kenapa x call? Di sini byk...Boleh hantarkan utk pedaskan sikit singgang tu.....hehehe.....
ReplyDeleteLain kali taulah saya mana nak dapat sebiji dua.. Pos laju ke, Cili padi pun dah cukup pedas! Terima kasih atas pelawaan.,
Delete