JEJAK WARISAN : GEORGE TOWN

Ya, GEORGE TOWN, bukan GEORGETOWN, okey.
 Hari ke dua di  George Town. Sesudah sarapan, rombongan Persatuan Sahabat Muzium Negeri Melaka teruskan menjejak peninggalan sejarah di George Town, Pulau Pinang. Pemandu kami Pn Suraya  sedia menunggu dengan penuh semangat untuk pengkisahan warisan sejarah  di sini. Jejak bermula dari bangunan George Town World Heritage.
Memang klasik bangunan ini.

Pn Suraya anak tempatan Pulau Pinang, penuh bersemangat

Kami dibawa meninjau kawasan di Lebuh Armenia, banyak bangunan lama. Ada yang sedang dibaikpulih. Rumah-rumah di sini pernah menjadi asrama bakal haji satu masa dahulu. Waktu itu pergi haji dengan kapal laut. Sementara menunggu masa nak berangkat, bakal-bakal haji menginap sementara di rumah-rumah di sini  khasnya di Lebuh Acheh.

Melawat  LEONG SAN TONG KHOO KONGSI, The Heritage Jewel of Penang, di Cannon Street.


Jalan lagi, ke Little India. Suasana warna -warni Deepavali di LITTLE INDIA, (kredit gambar pada Kakak)


Menapak lagi ....untuk mengetahui Pulau Pinang lebih jauh lagi...Ke MUZIUM PULAU PINANG. Antara yang menarik perhatian, Baba dan Nyoya....(kredit gambar pada Kakak juga)

Sempat juga ber'posing' di sini.

...dan rasa Penang Char Koay Teow.... terlupa nak ambil gambar!!


Kalau tidak Jejak Warisan ini, saya tak akan tahu cerita di sebalik bangunan bersejarah di George Town.

JEJAK WARISAN: IPOH, PEKAN LAMA


Ipoh, pekan lama, menjadi bandar persinggahan pertama  kami dalam lawatan Jejak Warisan.Kami bergerak menurut peta yang dibekalkan. Sebenarnya saya tidak pernah singgah ke tempat-tempat ini. Jejak Warisan di Ipoh membolehkan saya mengenali Ipoh lebih dekat lagi. Rombongan Sahabat Muzium Negeri Melaka ini disambut oleh Mr Rajah, pemandu tempatan. Beliau  membawa kami ke tempat-tempat bersejarah  melalui jalan sejarah (trail) seperti dalam peta.
Mr Rajah menerangkan sesuatu kepada Pengerusi Shabat Muzium Melaka

Kami bermula dari Stesen Keretapi Ipoh yang mula dibina pada 1914 dan siap pada 1917. Seringkali bangunan ini dirujuk sebagai Taj Mahal Ipoh.


Di dataran  stesen keretapi ialah Tugu Peringatan Perang dibina  sebagai peringatan para pahlawan yang telah mengorbankan  diri mereka demi mencapai  kedamaian  di Negeri Perak.


Kalau di Melaka ada Pokok Melaka, di Ipoh ada Pokok Ipoh!


Next stop was at Dewan Bandaran dan pejabat Pos Lama. Sambil berjalan kita passed by Mahkamah Tinggi, Kelab Ipoh Diraja dan dari jauh nampak Sekolah St Michael (SMI)
Pemegang tangga masih kuat dab kukuh, dalam Dewan Bandaran

Disebelah SMI  ada Masjid Padang Ipoh. Jalan-jalan , lagi kita lalui Bar dan Restoren FMS. Banyak bangunan lama di trail ini rupanya. Bangunan yang masih megah dan 'peramah' dengan design lama dan unik, yang kini kalau tidak di warisi, akan diganti dengan yang moden. Antaranya Bank Hongkong dan Shanghai, Bangunan Straits Trading (OCBC),  The Chartered bank,  Mercantile Bank. Sambil menikmati keindahan bangunan-bangunana ini, Mr Rajah akan 'mengkisahkan' sejarah nya. Sayang kalau tidak dipelihara!. 


Kami juga ke Tugu Peringatan Birch. Di tugu ini ada menara jam yang didirkan sebagai tugu peringatan kepada J.W.W. Birch Residen British yang pertama di Negeri Perak.

Mr Rajah juga membawa kami menjejaki Lorong Panglima (Second Concubine Lane), lorong yang dibina pada penghujung abad ke 20. Pada masa itu, kebanyakan rumah kedai dilorong ini telah digunakan sebagai tempat penjualabn serta penghisapan candu, tempat perjudian dan rumah pelacuran. Mengikut cerita, banyak rumah kedai di lorong in i bertukar nejadi rumah kediaman kepada gundik towkay-towkay Cina pada awal 1900.  Lorong ini dalam proses bertukar wajah, tetapi bangunan dan lorong tetap sama..


 Laluan jejak warisan kami berakhir di Masjid Negeri untuk solat.


Dalam 'jejak menjejak;, teringin Cendol Ipoh.lalu kami berihat di sini, sebuah kedai di Lawyer's Street.

dan order...yummy lemak dan berkrim......



Jejak juga sahabat lama, Ipoh Mali....
Kakak jumpa BFF dia, rakan sejawat di MPIK
Jejak Warisan di Ipoh memberi kesedaran tentang pentingnya mengenal, memelihara dan mengekalkan warisan. 

Petang itu juga kami meneruskan perjalanan Jejak Warisan ke Pulau Pinang/ Apa pula yang menunggu kami di George Town?

JEJAK WARISAN

Saya telah ikuti
Jejak warisan
'Heritage Trail'
Program anjuran Persatuan Sahabat Muzium
Melaka dari Jumaat hingga Ahad yang baru lalu.
Style melancong ala-ala pelancong bukan tempatan.
Kami telah menjejak warisan peninggalan sejarah di




Tiada 'shopping shopping'
hanya singgah di sini
kalau tak beli, rugi!


Nantilah akan ceritanya
Penat...
kalau dah 'trail' dan 'jejak' pasti banyak berjalan kaki!

Ust Badli Shah ~ 5 jenis guru

Menonton video ceramah Ust Badlishah Alaudin ini membuat saya mengimbas kembali masa berkhidmat dahulu, bidang pendidikan. Mengikut Ust, guru ini ada 5 jenis: Wajib, Sunat, Harus, Makruh, Haram. Wajah-wajah guru serta rakan-rakan sama berkhidmat terbayang di mata. Hi Hi Hi.....lucu betul cara Ust membuat kategori guru ini.  Bagi mereka yang masih berkhidmat, tak kira bidang apa, renung-renungkanlah, anda jenis pekerja yang mana?

Selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha !



NASI GORENG UDANG

Masih lagi hendak berkongsi mengenai 'food, glorious food'. Tetapi cerita makanan saya selalu yang mudah dan senang. Kali ini saya nak kongsi masak nasi goreng udang. Selalu bila nak masak nasi goreng saya ikut cara 'turun temurun', goreng  hirisan bawang, perencah ikan bilis ke, udang ke........dan seterusnya nasi yang telah dileraikan. Kali ini saya cuba alternatif lain. Nasi Goreng Udang saya kali ini ikut salah satu resepi dalam, Myresepi.com dengan pengubahsuaian.

NASI UDANG GORENG, SEDAP DAN MUDAH
Sumber: Myresepi.com
 Ini bahan-bahan yang saya sediakan. Banyaknya bahan ikut masing-masing. Ini untuk seorang.
 Hi Hi


Cara memasak:
1. Lerai-leraikan nasi, jangan ada yang berketul. Saya tambah garam halus. Gaul rata bersama nasi.   Ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan goreng telur dahulu. Hancur-hancurkan. Angkat dan letakkan  di atas nasi. Ketepikan dulu.
3. Dalam kuali yang sama, panaskan minyak sikit dan goreng udang  yang telah dilumur dengan sedikit garam. Goreng sampai keluar air udangnya. Angkat dan letakkan atas nasi tadi. Ketepikan dulu.
4. Dalam kuali yang sama, tambah sedikit minyak, panaskan dan goreng hirisan bawang. Bila naik bau dan garing sedikit, masukkan hirisan  cili.. Ikut kita nak cili merah ke bersama cili hijau (beri warna pada nasi). Nak masuk hirisan cili api ke. Atapun masuk cili giling. Itu cita rasa masing-masing. Goreng sampai garing sedikit.
5.  Pastu, masukkan sayur...sawi ke, mixed vege ke...ikutlah. Gaul rata. Nak masuk kicap sikit pun boleh (nak lembutkan sayur)
6.  :Kemudian masukkan nasi tadi bersama-sama telur dan udang yang telah kita sekalikan tadi.
7.  Terus menggoreng dan gaul rata. Saya tak masuk perasa nasi goreng (seperti yang dicadangkan dalam Myresepi.com).  Gaul sekejap dan terus tutup api. Jangan lupa rasa garam, ye.
8. Siapa untuk hidangan. Tabur hirisan daun sup, jika suka.


Mudahkan masak nasi goreng.......

SARAPAN DI UTC

Bila saya di Kuantan, saya mesti nak makan Mee Calong, yang original. 'Original', bermaksud, resepi keluarga, resepi turun temurun, resepi rahsia!! Pagi tadi baru saya berkesempatan  merasa Mee Calong special ini di food court UTC Kuantan.  Warung ini diusahakan oleh seorang sahabat bersama suami. Memang terkenal mee calong mereka. Mengapa Beserah? Sebab,  keluarga ini  berasal dari Beserah, Kuantan, yang terkenal dengan tangkapan laut.


Mungkin ada yang tak gemar mee calong(seperti JY saya )serta beberapa orang rakan lain. Mereka tak tahan dengan rasa sup ikan. Mee calong ini macam mee sup tetapi supnya, sup ikan. Selain daripada itu ada ditambah bebola ikan (home made), tahu sumbat daging ikan ( yang di' blend') serta telur mata (separuh masak) jika suka. Kadang-kadang ditambah dengan hirisan keropok lekor basah. Ikan yang menjadi ramuan utama. mee calong. Makan panas-panas  dengan air lada. Masa saya pergi pagi tadi, sahabat saya tidak ada (masih kerja,you). Suami beliau , seorang pesara,  yang  menyediakan. Boleh pilih nak mee atau mee hoon. Oh, sup dan sebagainya sudah dimasak di rumah oleh isteri. Keenakan mee calong ini terletak pada supnya. Kan dah saya kata, rahsia keluarga!
Jadi, kalau ke sini, bolehlah cuba, Mee Calong Beserah di UTC Kuantan.
 Hi hi promosi untuk sahabat, tak mengapa, kan.....

Mee Calong Beserah

SI KECIL MERAH CELAH PAGAR

Siapa tahu nama pokok ini?
Jenis menjalar, jenis liar
'wild flower'
di nurseri tak jumpa.
Daunnya halus, comel, tajam 
tetapi bukanlah tajam macam jarum.
Bau daunnya seperti bau daun pandan
bila dikoyak-koyakkan.
Bunganya merah, kecil.
Mula-mula sukalah dengan lingkarannya
Berseri pagar yang memisahkan rumah saya dengan jiran.  
(di Kuantan)
  
:)  :)  :) 
 


Lihatlah rimbunnya ia menjalar
Bunga kecil merah menunjuk rupa.
Tetapi
 hayatnya tak lama. 

:0 :0 :0

Cukup masa,
tamatlah  riwayat
Si kecil merah celah pagar.
Seluruh pokok menjadil layu 

 :( :( :(
Hai, satu kerja pula nak bersihkan 'penjalar' kering
'Penjalar' baru akan mengganti pula perlahan-lahan
dengan si bunga kecil kecil beraroma daun pandan.
Hi Hi 

IKAN PAEH

Bila nampak  poster ini, tertanya-tanya juga,
'ruang bakar paeh'
 bakar 'paeh'
 ikan ke? 
 'ikan paeh' 
 tak pernah dengar

Nampak sedap, makan pula panas-panas 


Jom cuba satu 'ikan paeh'
Ikan ni rasa ikan patin!!
Ikan patin bersama tempoyak rupanya.

La..........
Abis tu apa  pula 'ikan paeh'???
Lama-lama 'discover' sendiri
'ikan paeh' tu 'ikan pais' le....
loghat orang sini
 Ikan paeh/pais patin bersama tempoya
sedaaap, saya suka
hanya
di restoren MaBIQ


   Maahad Bahasa dan Ilmu Al-Qur'an
Peramu, Kuantan 

Wakakaka

sempat juga
bersama Pengetua MaBIQ, Ustz Umee Ruziani binti AbGhani
 


KLIK KLIK ROTI CANAI


Roti Canai sebagai sarapan pagi ini. Roti canai  di restoren ini, pada kami, menang best punya. Sambil menunggu cik mek  manis ambil pesanan air, saya klik klik imej roti canai best  dengan beberapa  kesan: no effect, warm effect, black and white, sepia.  Boleh anda kenalpasti imej dengan kesannya?
 Sambil menikmati roti canai tadi, tertanya juga, 'mengapa tiada ikan pada kuah cecahnya? Selalu ada sepotong kecil ikan tongkol'  Ada ikan dalam kuah cecah, itulah special roti canai best.  Mungkin ikan dah naik harga!
Tetapi mana cik mek manis? Dah nak tercekek ni. Cik mek  manis tak datang ambil pesanan air. Tunggu juga. Dia tak nampak kami ke? 
Sampai habis kami makan roti canai, tak datang juga cik mek  manis. Jom kita minum di rumah je lah. Mujur rumah dekat dengan restoren. 
Teh tarik kurang manis satu!!!...di rumah

KETUPAT PISANG


Saya dan suami bersarapan di Tanjung Api Kuantan. berhampiran jeti kapal nelayan, Di sini ada banyak gerai makan. Kebanyakannya menyediakan makanan masakan Pantai Timur. Kami makan nasi dagang, yang rasa kuahnya agak manis, masakan orang dari Kelantan. Ada juga kuih, akok, pulut panggang, cek mek molek, laksam, keropok lekor. Saya tertarik dengan kuih seperti dalam gambar di kiri. Bila ditanya, mek penjual jawab "Ketupat" (dalam loghat Kelantan)
Ah, ketupat macam ini.?Yang saya tau ketupat nasi daun kelapa.  ketupat daun palas.Ini ketupat berbalut daun pisang? Nak cuba.

Pulang ke rumah saya belah-belah 'ketupat'.
Oh, pulut aje....katalah ketupat pulut. Tetapi saya lihat ada pisang dalam pulut itu. Pisangnya pula nya kecil, halus tak nampak. Saya rasa sepotong. Apa rasanya? Rasa pulut dan pisanglah...hi, hi, hi....Sebenarnya saya bukan gemar sangat pulut. Namun pagi ini, saya dah makan nasi dagang (pulut), pulut panggang yang dalamnya ada sambal ikan  yang tak pedas,.Sekarang nak makan ke ketupat pulut pisang ini?Isy, isy, isy.... berapa banyak pulut dah.....Reserve untuk petang pula lah!

#IkonEveryday: A Day With Baggage Handlers

Senario biasa di  balai pelepasan di airport.  Tersusun  bagasi penumpang untuk check in
Imej dari blog :KENANGANKU,dengan izin cujafw
Sampai di destinasi, bersabar menunggu bagasi masing-masing..
Where's my luggage? Mana beg saya, tak nampak lagi!! Persoalan yang selalu ditanya bila bagasi tak muncul-muncul. Lambat sikit, penumpang dah resah, risau, komplen......sabau lah ye
Jom kita lihat senario belakang tabir bagaimana bagasi kita diuruskan oleh 'baggage handlers' ini.
Terima kasih kepada mereka :-)