Jom kita ikuti bahan dan cara memasak Kuah MEE REBUS MY BFF (dengan kebenaran beliau terlebih dahulu):
Tumis cili boh sahaja dengan garam. Banyak mana cili , ikut rasa kepedasan masing-masing. Tumis hingga garing, Kemudian, masukkan stok tulang ayam/daging hingga didih. Nak buat stok daging sahaja pun boleh. Kalau daging sahaja, keluar kan daging bila dah lembut dan hiris nipis. Boleh masuk sekali ke dalam kuah stok tadi atau sebagai hiasan/'garnish' mee rebus nanti.Didihkan kuah tadi. Sudah tu,masukkan pula 2 atau 3 senduk kuah, sos tomato. Kacau. Last sekali masukkan 5 hingg 6 'smashed' (lenyek/ blended) ubi kentang rebus. Saya guna 'russet' potatoes sebab ia cepat empuk. Kacau rata hingga kuah mendidih. Api biar perlahan. Jangan lupa rasa garamnya,
MEE REBUS MY BFF |
Ini betul Mee Rebus tulen, bukan Mee Kari.
Mee Kari ada serbuk kari!!!
Bila dah sedia nak makan, JY kata "Apasal kuahnya merah-merah"
Saya: Ini lah mee rebus
JY: Bukan kuah mee rebus putih?
Saya: lah.....itu Mee Sup!!
Salah faham , salah faham ;-)
Mee Rebus (pantai timur)=Mee Sup (orang Melaka)
Mee Kari (pantai timur) =Mee Rebus (orang Melaka)
Apa-apa pun, nampak En Abang JY makan bertambah. Oh, sudah tentu,ada iringan hirisan cili padi sama kicap.
Terima kasih my BFF. Semoga Allah SWT memberkati.
Resepi nampak sangat mudah boleh jadi menu hari minggu nanti.
ReplyDeleteBoleh saje.
DeleteKalau hari tu saya singgah Kuantan pasti dapat makan mee rebus Alang..hehehe
ReplyDeleteTak de rezeki...makan cendol je lah......
Delete