Salam semua.
Pagi ini Bandar Melaka hujan. Tak pergi taici tapi sifu pergi, takut-takut ada muridnya datang (walaupun hujan). Pagi ni saya rajin. Dan untuk sarapan pagi ini dah ada plan nak buat nasi goreng, apa ye? Okeylah, nasi goreng cili padi (ubaisuai resepi Hjh Norbi) Tukang masak amatur ni nak yang simple dan mudah aje. Seperti biasa, tengok apa stock yang ada dalam fridge.
Bahan-bahannya
Nasi Putih (tak kisah 1 pinggan ke, 2 pinggan ke , saya habiskan nasi lebihan semalam.Banyak juga)
15 tangkai cili padi (lebihkan jika mahu pedas lagi, kurangkan jika tak mahu )
*2 tangkai cili merah (optional, saya tambah sebab nak kan warna merahnya, cili api yang saya digunakan 6 tangkai aje, hijau pulak)
*bebola ayam- dihiris (optional)
Sayur campuran (mixed vegtables), (boleh juga sayur lain seperti kacang panjang, buncis)
6 ulas bawag merah
belacan- agak-agak ukurannya, ikut cita rasa
1 ulas bawang putih- ditumbuk
sedikit garam
segenggam ikan bilis, sebahagian digoreng
minyak masak
Cara memasak
1. Gaul nasi bersama garam (yang halus, eh)
2. Cili padi, (cili merah), ikan bilis, bawang merah, belacan di tumbuk atau blend.
3. Pijarkan minyak di dalam kuali. Goreng sebahagian lagi ikan bilis. Garing, angkat
4. Tumis pula bawang putih. Bila kuning, masukkan bahan yang tekah diblend, goreng sampai wangi.
5. Masukkan hirisan bebola ayam , sayur campur, ikan bilis goreng. Gaul betul-betul supaya bahan gorengan sebati. (Kalau suka, ikan bilis goreng boleh ditabur atas nasi bila dihidangkan.)
6. Masukkan nasi putih. Kacau hingga rata, hingga puas hati (dan penat tangan). Rasa. Kalau kurang masin, tambah garam Tapi jangan banyak sebab belacan dah masin
Ni hasilnya, kalau rajin
Nasi Goreng Cili Api (banyak 'kan? untuk 2 orang, beri jiran separuh!)
Dan ini yang malas.....nak kemas dapur dan cuci mencuci!
berselerak!!!
penuh singki!
Okey, jumpa lagi....
amboi alang
ReplyDeleterajin nya pulak...nasi goreng tu macam nasi goreng cina rupa nya...
tapi bab dapor berserak ni lah yang malas nak kemas..nasib baik lah saya ada dayang dayang yang boleh kerja ni walai pun muncung diaorang ni panjang sedepa
Salam Zah,
ReplyDeleteRupa sama tapi rasa lain-lain. Dia telah dimodenkan dengan menggantikan hirisan kacang panjang dengan sayur campuran. Sekarang ni alang jadi pengurus rumah profesional, gaji graduate tau!
teringat kat begedil sadin yg aunty pernah hantar kat rumah kitorang duluuuu. masa raya haji kot masatu. syedaaaap.
ReplyDeleteOder nasi goreng satu !!!!!!
ReplyDeletesodap mang sodap nampaknya kak..tapi tang blacan tu yg tk tahan tu.
ReplyDeleteAcik alergik...menggaru idun nnt..hehe..
Pat,
ReplyDeletePat suka ye pergedel sardin,Aunty N yang handalnya!
Pah,
ReplyDeleteOkey, nasi goreng satu mari!
Acik,
ReplyDeleteTak apa ada alternatif lain untuk nasi goreng.
hohoho..
ReplyDeletedalam puasa tak bley tgok blog akak ni.. ni tak puas dah kluar air liur meleleh leleh.. huhu..
sedapnya.. bihun tomato tu..
tomyam pulak akak
Hi whoever you are,
ReplyDeleteIni baru maskan main-main.Tom Yam? Boleh saje!