PENCINTA ILMU

Saya petik
'Kata pujangga, 
"Tidak dinamakan manusia kecuali kerana lupanya." '

Kerap dengar
dalam kelas Bahasa al Quran
(Kakak cikgunya)
"tak ingatlah Kak N. Dah usia gini"
"Hari tu ingat, hari ni lupa"
Ini masalah lupa pelajaran nahu BA.
Berulang diajar, lupa!
Aduhai....sabarnya cikgu .

Bagaimana pula dah usia gini
dah warga emas
nak ingat ayat-ayat Al Quran
Baru nak menghafaz ayat-ayat lazim
Atau
beberapa ayat dalam sesuatu surah.
Atau
nak hafaz sesuatu surah Al Quran
Ada kaedah dan tekniknya.
Ah...mungkin buku ini boleh membantu!!!
Baru kita tahu
Hebatnya kuasa hafazan.




Sesuai untuk semua peringkat umur.

PANGGIL CIK MIL, CIK TEH DATANG

Tentu anda  pernah mengalami peristiwa yang sama.
Tadi kami (saya dan en suami) ke sebuah restoren di Jln Beserah, Kuantan.
Saya masih kenyang, Rasa penat dan mengantuk pun ada.(sebab hari ini telah melalui satu perjalanan yang jauh dari Melaka ke Kuantan melalui KL)Tak lah order makanan. 
Saya minta 'Milo Tarik kurang manis'
Yang datang Teh Tarik ada rasa manis.
Nak dikembalikan.....atau
Minum dan rasalah kesannya nanti
:
:
:

Akibatnya dah jam 11.45 malam, mata segar, tak mengantuk..
Rasalah.....
Itu yang hadap PC update posting Sekilau1.
HuHuHu.....

PERKONGSIAN: KHASIAT KACANG PANJANG

Maklumat dari FB
hihihi....jangan marah
akak boleh ber Fb,  ya adik-adik
pesara tegar
 ^____^

Saya: Abang ada kencing manis?
Abang: Check baru ni, dua doktor tu bertelingkah, Sorang kata ada , sorang lagi kata tak de.
Saya: Tengok cuba baca ni...
Abang: Boleh cuba...jom ke pasar cari kacang panjang.
Saya : Eeee, boleh telan ke?

Saya pula sekarang rajin memang serajinnya makan ot. Dulu 2 sudu sebagai cubaan, sekarang 4 sudu. Cara saya....4 sudu oat + 1 sudu madu + susu rendah lemak secukupnya. Ambil sebagai sarapan sebelum 'berkebun' di laman. Kalau lapar, sebelum tidur, makan lagi. Moga-moga boleh membantu mengurangkan kolestrol.



Itu saje perkongsian kali ini,