Lempeng nyiur. Lempeng kelapa. Sudah biasa saya makan.
Jom kita cuba pula lempeng perasa lain dari yang biasa. Cuma perlukan kreativiti, kelapa ganti jagung atau pisang, sayur, geragau, bawang. Lempeng pelbagai rasa ini menjadi menu sarapan pagi tadi. Kami ke Sg Putat, di pinggir bandar Melaka. Ada warung lempeng corner :)
|
Oooooooppps...'lempemng???" |
|
Ini caranya buat lempeng |
|
Pelbagai Perasa lempeng |
|
Senarai harga pilih mana-mana tiga |
Lempeng dimakan dengan sambal tumis.
Masak asam pedas Melaka pun ada.
lempeng nyior (orang utara kata pek nga), lempeng pisang , tu biasa dengar..
ReplyDeletelempeng bawang ni special sikit, tak pernah dengar
Anim,
DeleteMacam lempeng nyior juga, Bezanya, taburkan hirisan bawang,
Bnyknya jenis lempeng - jagung, sayur, geragau, bawang bmana rasa agaknya. Belum pernah makan pun......
ReplyDeleteBoleh eksperimen di rumah, cuja. Buat adunan lempeng, kemudian tebar dan taburkan perasa-perasa jagung, dsbnya. Saya belum cuba lagi, Hi hi....
DeleteSaya suka lempeng gula...leperkan tepung dlm kuali tabur gula kemudian lipat dua. Mak suka masak masa zaman kecik2 dulu.
ReplyDeleteTentu sedap air tangan mak buat kempeng gula, kan Jun?
DeleteSalam kak hajah nora...
ReplyDeleteSg putat tu kat mana?
Rasa mcm nak pergi bila balik melaka....
Salam hajah,
ReplyDeleteIa jalan pintas dari Bt Berendam ke Air Keroh. Kalau dari Bt Berendam, jumpa SMK Munshi Abdullah dan terus ke Air Keroh. Kalau dari Air Keroh, jumpa persimpangan Ibu Pejabat Polis Negeri Melaka. Ikut jalan arah ke Bt Berendam.