Atas permintaan

Semalam:
"Tengahari ni makan nasi ambang," was the request,
"Sorry, esok je lah. Nanti tengahari dah janji dengan Fauzeyah keluar lunch" was the reply.
Kesihan pula....

Pagi tadi:
"Okey, this morning I'll go to T*na* Ma*j* to get the sayur and abang ke market beli ayam dan cili padi".( Note: JY ada was-was ayam yang dijual di supermarket tu).
So I went to the said supermart at 9.00. Lah, belum prepare lagi, belum siap. Maybe too early but the customers already there. Balik rumah, tunggu nak ke pasar. But JY ter'hooked' kat Channel StarSports nya. 11.30 baru ke pasar. Di pasar banyak gera
i tutup, agak lengang juga.JY ke bahagian basah, saya ke bahagian kering.

Tengahari:
"Today we have late lunch okey." Tak ape, asal dapat tengok tennis. So yours truly berperanglah di dapur. Sistematik oh. Mula-mula persediaan. Siapkan bahan-bahan untuk Sambal Goreng Jawa dulu. Put aside. Then siapkan pula bahan unt
uk buat serunding kelapa. Keep aside. Get ready the bahan-bahan untuk sambal belacan.Bersihkan ikan kering. Bersihkan udang (besar-besar nya!!) Bersihkan ayam dan perapkan dengan halia dan kunyit. Eh ada rangka ayam dan ikan kembung? Oh untuk esok pula. Dah set menu untuk esok?

Siap semua, barulah step seterusnya, memasak, nasi dan special menu for the day. Masa berjalan. Kemudian I buat an appeal, "Boleh tolong tak tumbuk sambal belacan" sebab dah lambat almost 2.30. Terpaksa korban tennis kejap . Siap sambal belacan.


Step ketiga : mengemas dan membasuh pinggan, tapisan, sudu-sudu, and whatever. Lap dapur, sapu lantai, set the table. Itu belum mop lantai lagi.


Ini dia yang di siapkan.

3.00pm : makan time. Menu Khas: Nasi Ambang as promised, makan lewat pun tak apa.
Me : Bagaimana rasanya?
Him : Sedap. Kat Kelantan ada nasi kerabu, orang Jawa ada nasi ambang. Nanti kita balik BP kita masak ni.
Me : Alah, orang kat BP lagi pandai.
Him: Alhamdullillah, kenyang.

Mengemas lagi. Tangan pijar.....cuci cili padi tadi...aduh....panasnya.
Esok dengarnya permintaan 'Masak asam Melaka'. Hentam saje lah!



6 comments:

  1. Cikgu.

    Sedapnya...

    Boleh ajar masak pulut kuning kukus. Teringinnya.

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Nora,

    Saya suka sambal goreng jawa tuh...tapi, bila saya masak sendiri rasa macam tak sedap la.....
    Bila agaknya saya dapat rasa sambal goreng Kak Nora ya???

    ReplyDelete
  3. Sherry, Cg tak pandai masak. Pn Norehan pandailah. Saya dah mention Sherry pada Cg Norehan. Happy dia dapat tahu dia fav students Afzan. Pergilah gerai Calung dia kat food court Dataran Gambut.

    ReplyDelete
  4. Cik Auntieyan,
    Rasa makanan kan subjektif. Ikut masing-masingkan. Masak pun ikut cik mood juga. Bila ye?

    ReplyDelete
  5. Salam Cikgu.

    I'm Norjannah to Puan Norehan and Cik Norkhairiah...Sherry tu nama glamer kat bowling jer..ha ha..


    BTw, anak sedara Puan Norehan, kak wok dulu same office with me, but now dah retired.Early option.


    Just in case Cikgu jumpa Puan Norehan, sampaikan my salam to her..nak call dia and buat permintaan khas masak pulut tu..

    Thanks Cikgu. I love reading ur blog.

    ReplyDelete
  6. Sherry,
    Thanks. Barulah Cg Norehan clear. Cg dah sampaikan your salam.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.