Makan sedulang

Pernah dengar "Makan sepinggan, tidur sebantal'? Itulah kata-kata janji orang-orang muda, tangkap ayu wei...Jimat kos belanja... pinggan satu aje, bantal pun satu aje. Semua nak share, sharing is loving, right? Have you heard 'makan sedulang?" Macam makan 'nasi ambeng' tu, pelbagai menu khas dihidang dalam satu dulang dan dimakan lima orang. Macam mana rasa? Kalau kena dengan member makan, tak mengapa. Tapi kalau dengan stranger, orang yang kita tak kenal, bagaimana? Saya pernah sekali makan hidangan nasi ambeng satu waktu dulu, waktu masih bertugas, sewaktu menghadiri kursus di sebuah hotel di Port Dickson. Hotel ni nak promote masakan negeri-negeri di Malaysia. Salah satunya nasi Ambeng . Syok jugalah...nasi yang susun tinggi dengan lauk pauknya, slowly but surely, dihakis, digali, tapi tak rebutlah (bahagi lima, ni share saya, tu share anda,tapi kalau tak cukup boleh masuk kawasan saya sort of thing), sampai rendah, tak sedar dah habis.Sebab masakanya sedap dan 'the great five 'pun sehati sejiwa. Ada pula dalam satu majlis perkahwinan di satu daerah di Melaka, satu masa dulu. Bukan makan satu dulang yang sama tapi share satu cawan minum yang sama. Ni tak tak boleh.. tak boleh jadi. Apa kata kalau yang duduk dekat kita tu makan sireh. Tak minum pun, tak apa. Bawa cawan sendiri nampaknya. Tapi budaya minum secawan ini dah tak diamalkan lagi. Makan sedulang atau minum secawan ini ada sebab sebaliknya...share, kongsi, sepakat..itu maksudnya. Dan ini berlaku malam tadi....
Malam tadi, saya ikut my sis ke program tadarus dan khatam Quran serta solat taubat and hajat, anjuran dua orang sahabatnya. Venuenya di Mesjid Selat (mesjid terapung). Since it was a small, private gathering, for ladies only, and held kat mesjid pula tu, the host decided to hidang jamuan makan malam dengan makan sedulang (except for special VVIP guests, patutnya makan sedulang juga).Menunya bukan nasi ambeng but nasi briyani, complete setlah dengan kerutub daging tetel, dalca, jelata, keropok popodum. Minuman nya air sirap bandung and air mata kucing panas. Makan bertiga, habis, lapar maklumlah dah pukul 9.00 malam. Cara hidangan ini tidaklah menyusahkan bawa pinggan mangkok sudu garfu bagai..tak payah cuci pinggan, Cuci dulang je, tu pun dulang dialas dengan plastik. Thank you kakak, siap tapau bawa balik lagi. 'Perhangatkan pagi ni untuk cucu.'Well, bulan Syawal dah pergi, jamuan open house, pun dah tutup buku, kini 'musim Haji'. Bagi bakal haji dan hajjah, tetamu Allah musim ini, di ucapkan "selamat menunaikan IBADAH HAJI, semoga mendapat haji mabrur'

5 comments:

  1. Nak tambah sikitlah kat sini :

    Makan beramai dari satu dulang rupanya masih diamalkan di negara Jordan. Dia orang cekup dengan tangan, kepalkan bulat, then suap. Kalau kita tenguk macam tak sopan lak. And then minum, memang tak disiapkan banyak gelas. Satu aje untuk semua - baik masa jamuan, dalam bas dsbnya. Satu adat dia bila kita ke rumah mereka, first thing dia akan kepit thermos dan tuang kopi Arab dalam satu gelas kecik macam kita minum air zam-zam, offer kat kita - terpaksalah minum kan. Pas tu tuang air kopi lagi dlm same gelas & kasi tamu lain lak. Aiiyah . . Dalam rombongan bas pun like that. Satu botol air mineral boleh pass pass semua minum. But they tak gugup botol tu (mulut tak sentuh mulut botol). Tak kira siapa punya air, they just take and minum. Luckily I bawa my Tupperware tumbler mana-mana pergi!

    Thanks Nek Lang!

    ReplyDelete
  2. Tahu tak pe. Thanks to you too,Nek Ngah

    ReplyDelete
  3. Loh...cerita makan lagi! He...he...he...

    ReplyDelete
  4. Itu yang dekat di hati musim ini.

    ReplyDelete
  5. Itu yang dekat di hati musim ini.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.