Pagi Sabtu.....
Mshart dan Mr Kind Hart cuti so...
Jom kita breakfast di Klebang.
Maka drivelah kami ke sebuah warung kepunyaan seorang Mak Mok (bukan nama sebenar).
Warung alah 'food court; macam-macam jualan sarapan pagi ada.
Letaknya di mana?
Senang dicari, di tepi jalan, di hadapan sebuah hotel hijau, di jalan utama Klebang
Memang 'food court' 'Mak Mok' ramai pengunjung untuk sarapan.
Seperti biasa, pesanan ikut cita rasa masing-masing
Apam Malaysia senyum merekah
Alas perut pelajar anugerah
Warna 'pink' jadi rebutan
Don't worry, nanti Nek Lang buatkan
Pulut tetal, abuk-abuk sagu
Sebalik daun pisang sembunyi malu
Menjadi alas perut yang digelar 'Pak Abu'
'ketiga-tiganya pilihan aku'
Sebutir saje jemput-jemput pisang
Dua potong kuih (lupa namanya?)
Menjadi pilihan 'the big sister'
Sambil menunggu menu berikutnya.
Cekodok bawang makanan orang biasa
Sekarang menjadi snek popular.
Boleh dimakan begitu saje
Lebih sedap dengan asam melaka
.Nah kau ikannya, barulah makan cekodok penuh selera |
Idaman tercapai sudah, Laksa Nyonya semangkuk besar |
mak oii
ReplyDeleteni sarapan ker....
gendang gendut tali kecapi
kenyang perut, senang lah hati....
Ah..ah..sarapan + lunch = brunch!!
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteAlahai...tengok entri ni boleh menyebabkan lapar tahap kronik
Anyss,
ReplyDeleteAlahai..lapar kronik tak ape ,jangan sakit!
salam kak nora..apa beza nya laksa nyonya denga laksa biasa..teringin pulak nak tahu..mekasih kak nora..
ReplyDeleteErna,
ReplyDeleteLaksa biasa maksud Erna Laksa Asam ke? Laksa Nyonya kuahnya bersantan,macam gulai lemak kuning tapi basicnya sama ada air rebusan ikan, isi ikan, daun kesum, bunga kantan etc. Ada juga hirisan tauhu (tauhu gantung,kecik-kecik 4 segi tu).Selalu 'laksanya'nya mee hoon, taugeh, hirisan timun. Sedap kalau betul cara masaknya.
terima kasih kak nora..laksa nyonya tu..sama dengan laksa lemak la ye..kuah santan..laksa biasa(asam) saya memang tak suka..kalau laksa kuah santan..saya makan.tapi selalunya buat sendiri je..macam kuah laksam..putih je..
ReplyDeletenak cuba makan la..satu hari nanti..kalau pi melaka lagi nak cari..
minum pagi dekat klebang...
ReplyDeletekuih yg tak de nama tu ..kuih kole kacang...
hehe...
Salam...
ReplyDeleteYang dalam daun pisang tu...terbau2 aroma wanginya
Trima kaih permaisuri Bad,
ReplyDeleteNamanya Ummu, blognya hebat
Bukan tahu...tak ingat
Nak update posting cepat-cepat.
:0
cklah,
ReplyDeleteYang dalam daun pisang yang pattern bajunya biru-biri (di melaka dipanggil pulut tetal) sedap dimakan dengan gulai lemak asam belimbing.
Erna,
ReplyDeleteKasih diterima. Nak tau lagi pasal laksa lemak atau laksa nyonya browse aje, atau pergi kat sideline akak dari dapur ke dapur:=)
Ummi,
ReplyDeletenak balas komen dengan segera
terus post sebelum baca semula
'ummi' jadi 'ummu' 'kasih' jadi'kaih'
maaf ye ummi dan terima kasih.
Slamt Rya Aji (saje....)
hehe.. semangat alang nak balas pantun ya...
ReplyDeleteSelamat ari raya aji jugak buat alangg...
(jgn buat tosei di hari raya raya... kita buat ketupat :))