Semangat

Salam.

Khabar yang gembira pagi ini:

Satu, dapat call daripada Amal di Melaka, "Nek Lang, Amal dah siap nak ke sekolah".
Thank you Amal, belajar rajin-rajin ye and be a good girl. Semangat baru okey.

Dua, dapat SMS daripada MsHart, "Iddin tak jadi tukar kelas, tetap dalam kelas Marikh" (kelas pertama). Syukur!!!! I'm happy for him. All this while worry juga, sebab kelas nombor dua tu, dengar-dengar, budak-budaknya (all boys) banyak bermain-main and a bit naughty! Iddin pun not happy berada di kelas itu. So, Iddin, better buck up! Dapat second chance ni, mesti serious belajar. Kurangkan Channel Ceria, okey.

Tiga, pagi ni berkobar-kobar nak buat kek. Nak eksperimen. (Semangat my sis lah ni) Selama ini memang tak pernah buat kek, never in my life. 'Hand mixer' hadiah daripada majalah A*j*ng S*r* satu masa dulu, belum pernah digunakan. Masih dalam plastik, dalam kotak. First time nak guna after all these years. Okey, cadang nak cuba yang mudah dulu. Apa kata cuba home made recipe guna cake mix yang siap dalam kotak tu!!!! Telur ada, minyak jagung ada, bekas ada, oven/ketuhar pun ada (microwave yang tak pernah digunakan untuk buat baking!)

Tapi problem nya, sukatan cecair yang tertulis dalam "You will need"....ialah dalam bentuk gm.
100g air, 150gm minyak sayur. Yang saya tahu cecair ukurannya dalam ml. Penimbang tak ada. pula. Habis cam no???

Terhenti kejap.

Tetapi semangat masih ada!


12 comments:

  1. kak nora,
    kekadang org buat resepi, ikut suka2 je... kalau kita ada penimbang takpa...
    sukatan cup, senang jugak..
    tp sister kak nora boleh bg tips kotnya.. saya tak pandai. Baru nak berjinak2 buat kek....

    ReplyDelete
  2. Alang

    mengikut ramalan nujum saya..100gm cecair tu lebih kurang 1/2 cawan air laa..so kalau minyak tu 150 gm, lebih kurang 3/4 cawan...saya dah siap ukur pakai teko metrik tadi...hahaha

    Lang...bebudak tu rindu kat alang tu...sian mereka...saya rasa pun alang macam tu jugak....sama sama menahan rindu....

    ReplyDelete
  3. "Nek Lang, Amal dah siap nak ke sekolah". - amal

    "Alang, Lann dah start buat proposal thesis dalam keadaan batuk dan selsema..."

    how?

    ReplyDelete
  4. Haiya Alang,

    I went to timbang using my digital machine : 100 gm. air = 125 ml. or 4 fl.oz using the plastic measuring cup. Dan 150 gm. minyak Seri Murni kat dapur tu = 200 ml/ or 6 1/2 fl. oz.

    OK go ahead and post the finished kek in blog. No problem one.

    For Amal's bday party this Saturday, Nek Ngah nak buat Butter Cake Choc chips Cupcakes. Amal'll help with the sprinklers. Hee2.

    Kak N (now Nek N) will entertain the kids with songs and games. Come and HELP!!!

    ReplyDelete
  5. Hajah Rahmah,
    S.O.S. telah terima bantuan. TK hajah.

    ReplyDelete
  6. Ezza,
    TK kerana cepat buat ramalan untuk saya. Penawar rindu pada mu.......

    ReplyDelete
  7. Lan,
    Jaga kesihatan, kalau sihat semua beres..InsyaAllah

    ReplyDelete
  8. Dear Angah,
    I know you will response to the helpless one. Now I can go ahead baking the cake 'segera'. InsyaAllah will try to be back by Sat. TQVM

    ReplyDelete
  9. selamat 'membaking' ! looking forward nak tgk hasilnya.

    ReplyDelete
  10. Salam hajah,
    Malu ah, baru nak Pre lesson 1.

    ReplyDelete
  11. I'l be back on Friday. so still got de chance to go Amal's party

    ReplyDelete
  12. Lan,
    InsyaAllah.....jumpa di sana.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.