Beres

Apa nak masak hari ni? Soalan ini kadang-kadang aje timbul i.e. bila ada angin nak masak. Selongkar peti ais. Apa yang ada? Oh yeah, ada nenas (tak berusik, masamlah tu), ada ikan sepat, ada geragau(lebihan), tahu (ada banyak keping!), tempe (bolehlah buat 2 kali makan!) ada 2 tin sardin. Alright, beres. So inilah masakan untuk lunch hari ni.

Masak lemak nenas dengan ikan sepat.


Geragau dengan perencahnya: hirisan daun kunyit, hirisan cili merah, hirisan bawang kecil, sedikit tepung tunggu untuk dijadikan jemput-jemput

Bila dah digoreng, inilah hasilnya, jemput-jmput geragau, dimakan dengan sos atau begitu saja.


Ini pula gorengan tahu, tempe dan ulam 'baby' timun dengan sos lada kicap



Kemudian datang pula Nek Ngah's friend, Che Leha, bawa sepinggan home cooked VADEI.

Ikan sardin pun ada. Sambal sardin lawan untuk masak lemak nenas ikan sepat. Tapi dah letih den. Lain kali jo.
Update: petang, masak juga sambal sardin. Missy dah makan dengan roti.

6 comments:

  1. Kak Nora.....sedap nya kak.....saya datang bawak pinggan boleh tak...

    ReplyDelete
  2. salam cikgu

    amboi amboi amboi
    cikgu GIGIH memasak hair ni!!

    ReplyDelete
  3. Ezza,
    Masak simple je. Ezza. Pinggan besar ke kecik?

    ReplyDelete
  4. Vimmy.
    Yelah bila ada mood rajin tu.

    ReplyDelete
  5. If I lived nearby, you'd hear a chorus of "assalamualaikum, asslamualaikum" at the door by now, that'd be my hubby, my kids, my mum, my father, my aunty, my great Aunt, my neighbour, my uncle, my cousins, rows of my nieces and nephews and of course yours truly.

    Don't worry we'll bring rice he he he.

    ReplyDelete
  6. Wiz,
    In that case I have to cater!!!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.