Sudah beberapa hari menu mudah ini disediakan untuk makan tengahari dan malam.
Atas permintaan bos
Sayur masak tumis air
Sayur mesti yang berdaun seperti bayam, lobak cina
Taugeh. kacang panjang, kobis tak suka.
Ikan goreng kunyit seperti ikan parang atau ikan kecik-kecik goreng garing (macam keropok)
Sesekali ada juga goreng ayam kunyit
Sambal belacan mesti ada!
Cilinya , cili padi.
Air? Air barli dimasak dengan gula batu dan daun pandan
Kurang manis ye!
Sekarang,
Dia kurangkan makan masak asam pedas,
Elakkan masakan berlemak,
Elakkan masakan berlemak,
sup tulang dan daging.
Mahupun teh tarik kurang manis!
Al maklum...alahai!
Senanglah saya.
Mahupun teh tarik kurang manis!
Al maklum...alahai!
Senanglah saya.
Salam,
ReplyDeleteJaga pemakanan InshaAllah sihatlah badan.
Salam MM,
DeleteInsyaAllah..take care, MM.
salam hajah..masalahnya makanan melayu ni, yang sedap tu la yang tak berapa nak sihat.heheheh
ReplyDelete*tengah bygkan idup tanpa makan cili..ahhhh.tension!
Salam PB,
DeleteTengok ajelah menu sarapan orang kita, kebanyakannya ( atau semua) berlemak, berminyak. Orang lain makan bubur, oat, roti dan lain yang sekumpulan dengannya. Take care PB.
Salam cikgu
ReplyDeleteInsyaAllah akan ikut yg baik2.
Saya suka kubis tapi suami suka taugeh...
saya selalu lupa ttg makan2 makanan berminyak ni.
Salam Ju,
DeleteBila dah 'emas-emas' ni, makanan kena hati-hati, Ju.
Assallamualaikum Hjh,
ReplyDeleteSebenarnya Saya pun suka menu simple macam tu. Kalau ingin berselera mahu tambah ulaman cekur atau bunga2 lengkuas..suka sangat
Salam nadz,
DeleteSedapkan makanan yangmenu simple, makan pula panas-panas.
As-salam Hjh Nora
ReplyDeleteWah, wah, senanglah kita, makin senang dalam menjaga. Sekarang, memang juadah yang simple yang lebih memberi keselesaan kepada perut, poket, hati dan perasaan kita semua. Memang bagus!
Salam Temuk,
DeleteSetuju sangat. Buat kerabu lagi?