Lempeng Pekak Kak Rose

Anda suka lempeng (awas, bukan lempang!).. Ada macam-macam resepi membuat lempeng. Ada lempeng pisang, lempen kelapa (orang di Pahang  kata 'lempeng nyiur'), lempeng biasa-biasa . Pernah tak  anda dengar Lempeng Pekak ?
Lempeng Pekak KakRose.

Nampak memang simple 'as easy as ABC'. Kak Rose pun tak tahu mengapa  'pekak' .
Untuk sarapan pagi Jumaat, saya tak sabar-sabar nak buat lempeng yang mudah ini.
Tetapi ukuran cawan saya ialah cawan periuk nasi untuk 2 orang itu, Cawan kecil dan comel. Jadi satu cawan comel tepung gandum di tambah air satu cawan setengah, sedikit garam. Tengoklah adunan tak pekat dan tak cair.Putar atau kacau hingga adunan sebati. Biarkan lebih kurang 10 min. Sambil tunggu ia sebati dan mengembang, buatlah sambal tumis ikan bilis. (Sedap dimakan dengan sambal tumis) Sudah masak sambil tumis, panaskan kuali leper. Lenserkan minyak masak pada kuali, biarkan ia  panas sebentar. Lalu ambil satu senduk adunan tepung dan lenser  atas kuali panas tadi. Bulatkan biar sama rata.Bila dia ada'bubble' dan tepi keras,, terbalikkan. Nampak dah kuning keemasan  , lipat dua atau biarkan dia sekeping-sekeping.Nah...dah siap Lempeng Pekak Kak Rose . Untuk sukatan cawan comel tu, dapatlah 3 keping.


Makan 2 keping dah kenyang, tak pekak pun!
Oh, saya jumpa Kak Rose  di 'rumah'  KakJee.
Terima kasih Kak Rose.





6 comments:

  1. hahah..kelakar betol nama dia..

    ReplyDelete
  2. salam sejahtera cikgu,
    wah nampak senang je kan, nanti2 teringin juga nak buat.
    tkasih bg link adam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah sangat, hanya tepung dan air. Mama ju pun suka tengok Adam dan Hawake?

      Delete
  3. kak nora, lempeng bisu ada tak?haha..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.