SIEM REAP: TONLE SAP YANG PERNAH KU PELAJARI

Tasik Tonle Sap, tasik air tawar yang terbesar si Asia Tenggara. Selama saya belajar dan mengajar Geografi, inilah tasik yang selalu disebut-sebut. Tetapi kini saya telah menjelajahi Tasik Tonle Sap 
( sap = tawar) sewaktu 4H3M di Kemboja (Phnom Penh-Siem Reap)  25 hngga 28 mei yang lalu.

Di pengkalan tasik. Masa pergi musim kering. Tasik cetek. Tetapi kalau musim tengkujuh, air boleh meningkat sampai 13 m!Tasik bertambah lebar. Kawasan daratan banjir.  Nampak tak laluan macam sungai? Ia bukan sungai tetapi sebahagian tasik. Kita melalui laluan tersebut ke tasik sebenar.Oleh kerana airnya cetek bot-bot yang yang berselisih masuk dan keluar pengkalan mesti membuat 'adjustment' ambil laluan tengah. Ada masa nak tergesel antara satu bot dengan yang lain. Air tasik macam teh tarik!!! Tetapi tak ada sampah pun!!!!

Selepas lebih kurang 20 minit ber 'bot'  menyusur 'sungai' di 'air keroh' maka berjumpalah kampung terapongPerjalanan diteruskan ke 'lautan' tasik. Kehidupan yang paling simple. Semuanya di "laut"


Baru 1/4 tasik 'lautan' dijelajahi. Kalau diteruskan lagi......seperti "lautan" air semakin bergelombang.


Matahari sudah mula hendak menghilangkan  diri, bot kami 'u-turn' ke pengkalan membawa beribu kenangan dan keinsafan.Terima kasih Allah kerana mengizinkan  aku ke mari.
Sungguh agongnya ciptaan Ilahi......


Banyak lagi cerita Tonle Sap ini. Gugel aje ye....

2 comments:

  1. pengalaman yg menarik
    lihat kehidupan yg lain dr yg kita lalui

    ReplyDelete
  2. Jika ada rezeki elok kita jalan-jalan ke tempat lain tidak semestinya ke luar negara, dalam negeri pun boleh menambahkan pengalaman.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.