Hurray....


dppwp.wordpress.com







Kalaulah benar UPSR dan PMR akan dimansuhkan,
maka..

murid-murid akan



"HURRAY"....
No more tuition
Tiada lagi kelas tambahan
School will be fun


tetapi

apalah nasib pusat-pusat tuisyen yang ada
(tumbuh macam cendawan)
dan
mereka yang 'sewaktu' dengannya?

14 comments:

  1. adala tuisyen 'teknik menjawab untuk ke sekolah berasrama penuh' plakk.

    ReplyDelete
  2. Salam Hjh Nora
    'Cikgu Ramli' tu tak pun tarik pelajar ke kelas, apa lagi mengajar mereka. Walaupun dlm kelas tuisyen. Pemilik pusat tuisyen mungkin pandai cari peluang lain, sbb mereka orang bisnes. Setiap kali ada polisi2 baru, kesian juga kat gomen, kena selesaikan pula implikasi2 polisi itu yg melibatkan kumpulan2 tertentu.

    ReplyDelete
  3. Kak Hajah Nora..
    cerita dari kenkawan yang pernah tinggal di Australia, kata mereka tahap pendidikan disana menerapkan nilai-nilai keyakinan diri dahulu pada para pelajar. Bila keyakinan diri dah ada, barulah boleh berjaya. Kita.. asyik2 periksa.. hinggakan ada anak murid yang dah tingkatan 4 pun tak tahu apa pun... rasanya corak pendidikan harus berubah.

    ReplyDelete
  4. ade cara lain pulak cikgu2 tuisyen ni...ikut rentak macamana....orang bisnes , ade je le peluangnya...yang tukar buku pun semua gamaknya dah siap cetak....

    ReplyDelete
  5. sekarang ni heboh Score A melalui internet.

    OK tak kak?

    ReplyDelete
  6. Cg Humairi,
    Itu pun nak tuisyen?

    ReplyDelete
  7. Salam Temuk,
    Kita tunggu dan lihat. Mungkin ramai yang tutup kedai dan yang macam 'Cikgu Ramli' pun akan sikit 'frustrated'

    ReplyDelete
  8. Salam hajah,
    Hendakkan sangat cemerlang, stress pada semua.

    ReplyDelete
  9. Salam Cg Sonata,
    Orang business fikirnya bagaimana nak 'buat' duit...opportunist.

    ReplyDelete
  10. Salam Azrina,
    Terpulang pada penggunanya. Yang saya tahu Skor A banyak soalan berbentuk objektif dan latihtubi. Tak pasti, ada tidak soalan berbentuk subjektif atau jawapan pendek. Ini penting untuk pelajar berlatih menulis jawapan kepada 'open-ended questions'

    ReplyDelete
  11. salam,

    pemansuhan UPSR & PMR tentunya memberikan implikasi kepada pengusaha pusat tuisyen..

    mungkin mereka kena merancang bisnes lain dan mungkin juga nanti tumpuan cikgu sudah lebih terarah kepada anak didik di sekolah..

    ReplyDelete
  12. Salam,
    Benar tu, penjejak maya. Yang penting, kurangkan stress pentadbir, guru-guru, ibubapa serta murud-murid. Pusat tuisyen, shoru....miss lah nampaknya.

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Nora,

    Nasib baik anak-anak saya dah tak terlibat lagi.

    Bebudak sekarang asyik ambil exam saja..tapi yang lulus cemerlang dan dapat banyak A pun, belum tentu 'cerdik'..ada tu bila kita tanya hal ehwal semasa, tercengang2...bak kata anak saya...tak payah tahu semua tu, bukan masuk exam pun?...

    ReplyDelete
  14. Yan,
    IQ cemerlang, tapi EQ gagal.Itu sebabnya pengajaran-pembelajaran di sekolah fokus kepada exam dan keputusan mesti cemerlang. Mungkin pusat tuisyen fokus kepada kokurikulum pula !

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.