UNIKNYA BUKIT CHANDAN, KUALA KANGSAR

Kuala Kangsar, bandar di Raja Perak. Hari ketiga rombongan Jejak Warisan PSMNM berada di sana. Tetapi kami tidak menjejak bangunan sejarah di bandar KK. Kami ke Bukit Chandan. Siapa ke Kuala Kangsar dan tidak melewati Bukit Chandan, rugi! Nama Bukit Chandan sememangnya tidak asing lagi bagi orang ramai kerana kaitannya dengan kesultanan negeri Perak.Banyak keistimewaannya yang kurang diketahui. Bukit Chandan kaya dengan peninggalan yang unik dan menarik. Antaranya....

MASJID UBUDIAH:saban hari menerima ramai kunjungan

Dahulu ISTANA  KENANGAN
Kini, MUZIUM DIRAJA PERAK.
Nilai estetika yang tinggi, bangunan yang tidak menggunakan sebatang paku pun!

BAITUL ANOR: RUMAH WARISAN yang hampir roboh
Setiap musim perkahwinan, ada sahaja pasangan pengantin yang bergambar kenangan

 di Baitul Anor

RUMAH MEOR: RUMAH WARISAN
Pak Meor berbaju putih megah memberi penerangan rumah warisan beliau

RUMAH MERAH: RUMAH WARISAN

RUMAH HITAM: RUMAH WARISAN
ANTARA MADRASAH  DI BUKIT CHANDAN:
Madrasah Idrisiah

Banyak lagi peninggalan warisan yang menarik di Bukit Chandan. Warisan ini perlu dipelihara. Jika tidak ia akan hilang dan tidak mungkin dapat dikembalikan.

11 comments:

 1. Wah! Terkenang rumah lama kita yang telah tiada! Apakan daya tidak mampu membaik pulih dan melawan arus pembangunan...Ada iras-iras rumah lama kita rumah-rumah lama tu ya....dinding, atap, tiang etc.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kemajuan dan warisan perlu seiringan.Dalam mengejar pembaharuan,kita perlu mengenal dan menghargai yang lama. Betul tak,Cuja?

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. Salam kak, (maaf delete komen td, salah ejaan)
  Bila akak datang ke Bandar Di Raja ni?
  Kuala Kangsar ni memang banyak menyimpan khazanah lama yang perlu dipelihara dan dipulihara untuk tatapan generasi yang akan datang.
  Saya pun belum abis meneroka bandar menarik ini. Out station memanjang...cuti panjang sikit, hilang melintasi sempadan sana...
  Cantik pula Madrasah Idrisiah yang diasaskan oleh Haji Nawawi bin Haji Mohd Tahir juga dikenali sebagai Tuan Haji Che’ Wi Janggut Merah atau Sheikh Nawawi Janggut Merah ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam Cik T,
   Saya bersama rombongan PSMNM di KK pada Ahad 27 Okt. Kami terus ke Bkt Chandan untuk menghadiri satu majlis anjuran warga Bkt Chandan. Biasalah Cik T, selalunya orang tempatan rasa tempat sendiri sentiasa ada, bila-bila boleh teroka.

   Delete
 4. Assalamualaikum..singgah disini..Kuala Kangsar kampung saya, rumah-rumah warisan tu tak pernah singgah..thanks for sharing...balik kpg nanti, InsyaAllah, boleh snap gambar juga..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam nohas.
   Terima kasih sudi singgah.....eloklah nohan memberi sokongan menjaga warisan Bkt Chandan.

   Delete
 5. Ya warisan sejarah dilupa jgn wpun pemodenan & pembangunan melanda. Usaha seiringan mengekalkan ciri lama dlm arus kemajuan mengikut situasi utk kelangsungan seterusnya kan........

  ReplyDelete
 6. Peninggalan yang harus di jaga dan di pelihara utk tatapan generasi akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itulah yang sedang diusahakan oleh penduduk-penduduk Bukit Chandan agar warisan terpelihara.

   Delete

Terima kasih kerana sudi singgah.Komen anda dihargai.