Salam .
Lagi kisah kuih Melayu atau kuih Nyonya Melaka
Dua jenis kuih ini sama tapi tak serupa
Kuih Nyonya dan Melayu asli
Bahannya kacang soya serta pulut
Di gaul rata dengan kelapa parut
Bentuknya pula tiga segi
Daun palas' baju' diberi.
Tempat lain namanya 'ketupat'
Di Melaka dipanggil 'lepat'
yang last tu bagi 2 ringgit ya...terliur dah ni....
ReplyDeletesaya suka kuih lopis..
ReplyDeleteItu kuih Chang ker Kak Nora?
ReplyDeletebiasanya kuih ni dibuat dari pulut yang dipilih dan dibalut dengan daun buluh. Hanya pada perayaan tertentu ada jual, kan?
tapi di Melaka, rasanya mudah dapat nih..
Samada makan dgn kari atau cicah dgn sirap atau madu...
Ezza,
ReplyDeleteNak ke? Rumah akak yang pakar kuih ini tinggal di belakang rumah.
Salam hajah zainab,
ReplyDeleteSaya pula gitu-gitu aje.
Salam Azie,
ReplyDeleteItu bukan kuih chang tapi kuih lopis. Rupa macam kuih chang. 'Baju'kuih lopis daun pisang. Getah (rubberband) digunakan untuk mengikat supaya tak 'bolos' Bila bahannya, pulut dan santan, dikukus, masak, buka 'baju' dia dan salut pula dengan kelapa parut. Makan dengan air gula Melaka.
Kak hajah nora,
ReplyDeleteDua-dua memang sedap
bila lah dapat merasa?
Salam hajah,
ReplyDeleteBeritahu bila nak ke melaka, nanti saya order.
Hjh Nora
ReplyDeleteLepat bertocang, lopis berikat
Baju berlainan, tak sama syarikat.
Lopis berkelapa, berair gula
Lepat berkacang, bercicah apa?
Salam Temuk
ReplyDeleteLepat, lopis nyonya melaka,
Berlainan baju tak sekata.
Lopis berkelapa berair gula
Lepat berkacang makan begitu saja.