Salam,
4T....maksudnya ' for tea'
untuk minum teh petang nanti,
Check dulu...
Pisang (rastali) hampir lembik : ada, 5 biji
Kelapa parut (dah lama dalam freezer) : ada, (sepatutnya) yang dah buang kulit ari
Tepung gandum : ada sedikit, cukup
Okey, boleh lah buat lempeng pisang kelapa,,,, 4T
Lenyek pisang + gula,
Pisang jangan hancur .
Tambah tepung sikit-sikit(campur secubit baking poder) agak-agak je banyaknya
Gaul rata, macam buat cekodok pisang
tapi jangan lembek sangat.
Hangatkan kuali leper
Saya guna kuali mini, comel
Minyakkan sikit, supaya adunan nanti tak lekat
Ambil sesenduk adunan
Leperkan dalam kuali
Tabur kelapa parut (jangan lupa telah dibubuh sikit garam)
Balikkan lempeng supaya rata masaknya.
Boleh juga ditutup permukaannya,
kepanasan wap tak keluar.
Kalau suka, gaul sekali kelapa dengan adunan pisang+ tepung
bila masak....
dilipat.
Inilah hasilnya
Lempeng pisang kelapa
saya buat baru tadi
Tak cantik rupanya
tapi
sedaaaaap.
sedap...! sedap..!
ReplyDeletebetul.. wpun rupa tak lawo tak indah, tapi rasa nya yang paling utama..
Lagipun, bau kelapa parut tu garing, sangat lah wangi, kan KAK..?
sini dah mendung nak ujan, perhhhh minum Teh O panas...nikmatnyaaa...
ops! nak lap air liur jap.. sori aarrr...
kak nora..rupa tak penting..yang penting...adalah...rasa..janji sedap,,
ReplyDeleteAlang, Lann balik Melaka on 18th May. Nak makan lempeng.
ReplyDeletesedap! confirmed....
ReplyDeletekak hajah nora,
ReplyDeletesaya masa kecik2 memang suka chekodok pisang, lempeng pisang.. tapi bila dah kena kerosakan buah pinggang, saya dah tak boleh makan pisang... sebab tinggi potassiumnya... dah lama tak masak pisang...
Azie,
ReplyDeleteKalau nak wangi lagi, bila dah masak,angkat, lipat dua dan balut dengan daun pisang.
Erna,
ReplyDeleteAgaknya kalau Erna buat lagi cantik rupanya.
Lann,
ReplyDeleteSuka lempeng pisang ye? No hal, InsyaAllah beritahu Alang.
Hajah Zainab,
ReplyDeleteWah, ini rasa alam maya nampaknya!
Hajah Rahmah,
ReplyDeleteDapat bau ajelah...tak pe kesihatan lebih penting.
Salam kenal kak...
ReplyDeleteTerhingin zaman dolu dolu...masa kita pi umah nenek.Makan ni lah.
Salam kenal juga Cik geraugebang. Kuih ini makanan orang lama.
ReplyDeleteHjh Nora
ReplyDeleteMemang enak lempeng pisang tu. Buat 3 keping, berapa penantinya?Kata arwah ibu, kelapa parut menjadikan lempeng lemak & lembut. Boleh tanya, tak cicah apa-apa ke? Salam bahagia.
Salam Temul,
ReplyDeleteDapatlah 5 keping.Penantinya 2 orang. Dah makan terlebih dahulu.Lempeng pisang, pada saya, sedap dimakan begitu saja....
Salam kenal
ReplyDeleteDulu2 selalu makan tapi sekarang tak pernah buat,anak2 pun tak pernah makan.
Kena cuba bagi anak2 makan.
Salam Pn Zaitun,
ReplyDeleteYe betul, anak-anak sekarang mesti dikenalkan dengan kuih-kuih tradisi kita.