Seorang sahabat, Pn Rokiah binti Sujud, jemput kami berhari raya di rumahnya.
Hidangan khas ubi rebus dengan sambal tumis. Kalau tak suka pedas, ada kelapa muda gaul dengan gula melaka. Sedap makan ubi rebus tika hari hujan dengan kopi panas
Pn Rokiah ini juga pengusaha kuih bahulu. Saya nak sangat rasa kuih bahulunya.
Tapi dah habis stok. Tak pe, kita makan aje ubi kayu rebusnya.
Enaknya...ubi empuk, sambal nya pedas!
Dari kiri, bersama Kak Asmah, Jah, di hadapan rumah Pn Rokiah (baju jingga) |
Pergi kampung, lalu kakak bergambar ala-ala gadis desa, siap ada bunga lagi disisip di telinga. |
Bila pula nak makan masak asam rebus sayur keladi?
Atau masak asam rebus turi simpul dengan keledek?
Ke selera kampunglah nampaknya!!
As salam hajah,
ReplyDeleteUbi kayu rebus ni saya suka mkn bersama kelapa parut dn ikan kering goreng...
Salam En Adry,
ReplyDeleteKalau ada sambal belacan pun best, kan?