Menunggu di terminal

Satu pagi di terminal bas Makmur.
Tunggu di platform 5 bas ke Melaka sudah 15 minit. Bas sepatutnya datang jam 8.45 pagi.
Mana dia bas ni dah jam 8.45,. Penumpang, termasuk saya, dah mula bosan. Penat berdiri sebab tak ada tempat duduk di platform ni. Mata asyik memandang  ke arah jalan utama.

Ha...dah pun tiba Sebuah bas syarikat yang sama berwarna keemasan  perlahan-lahan masuk ke parking bay platform 5. Penumpang suka, lega, perlahan-lahan jalan ke arah bas yang dah pun buka pintu masuknya. Tapi...jangan salah naik, jangan tak baca laluan destinasi bas ini. Bukan bas yang sepatut naik. Bas ini ke tempat lain. Bawa kita ke Ipoh, padan mula.


Nampak selonggok bag dekat tangga? Ada ke seorang bapak tu minta saya tengok-tengok beg dia "Saya nak ke tandas sebentar"

Tunggu lagi. 15 minit berlalu. Bas tadi sudah berlalu. Tak ade penumpang baru naik.


Nampak dari jauh. Sebuah bas lagi menyusur masuk ke platform 5. Warna kelabu.
Baca betul-betul.


Barulah bas kita. Penumpang lega. Mujur bapak yang ke tandas sempat sampai.
'Bas ni ke Melaka ye, jangan salah naik'  pemandu beri ingatan.
Ter 'kedik-kedik. tersiut-siut' bunyi bas. Banyak skrew dah longgar.  Bas dipandu laju. Tapi nampak pemandunya berhati-hati.
Bas berhenti di Muazam dan Segamat untuk mengambil penumpang dan untuk rihat bagi yang mahu.
'Bas henti 10 minit' kata pemandu. 'Siapa lambat tinggal.'

Oh boleh pula. Tadi dia lambat tak ambil hal.
Tapi tak pe, syarikat bas ini beri potongan harga untuk para pesara.

Di terminal Segamat, tertarik dengan




Jom kita 'tea story' segelas!
.

Mee + Betik

Hidangan petang/malam  ini

Mee Mamak Cik Yah
senang rupanya buat mee mamak .
Selalu order 'mee mamak satu'
(jangan selalu, jaga kolestrol)
sekarang tak payah beli.
goreng aje  sendiri.
Terima kasih Cik Yah.

Agar-agar betik/papaya bondaku
Resepi arwah mak.
Resepi kitarsemula lebihan betik
Yang penatnya,
bila dah masak,harus dikacau-kacau
hingga hanpir sejuk.
Kalau tidak isi betik
(yang telah dilenyek, hancur)
terbenam .

.Dah jadi agar-agar betik berlapis pula!

Berjimatlah

Dari  restoren D'Cawan

Kalau suami tiada di rumah

Mee Bandung Muar                         RM3.50  (untuk makan petang)
Seekor ikan kerisi  saiz S                 RM 3.50  (untuk makan tengahari bersama nasi)
Setengah keping ikan tenggiri         RM 3.00  (tak jadi makan, simpan dalam fridge)
RM10.00????
Dalam hati.....eee..mahalnya. Tiba-tiba terbayang mereka yang berkeluarga besar... dan pendapatan tak seberapa.

Esok pagi......ikan tenggiri ku jadikan bahan Nasi Goreng Ikan.


Dari  D'Oasis pula
Nasi Dagang                                            RM5.00           (untuk brunch, breakfast lewat)
Singgang Ikan tongkol (ikan aye)           RM10.00          (kesukaan JY)
Gulai Ikan Patin                                       RM10.00         (saya suka ikan patin)

Wow!! RM25.00!!
Yang habisnya, nasi dagang, ikan patin sekeping, and the rest masuk fridge. Sebab? Ada orang tu bawa balik kari kepala ikan lagi!  Kari kepala ikan mengatasi singgang!!

Nasi Dagang Oasis, best tau

Untuk makan tengahari hari ini, saya nak masak mee sup, guna mee lidi. Mee lidi ialah mee kering yang tak menggunakan kapur.
.Bahan-bahan dah siap, blog dulu!
Untuk makluman  Cawan dan Oasis, dua buah restoren di Kuantan, hampir dengan rumah saya.