Masak ayam sudah....ayam goreng kunyit, ayam masak sop, ayam masak kari...semua sudah....
Mengapa ayam, ayam, ayam......????
Sebab...
Kebanyakan penjual ikan di Pasar Besar Kuantan tidak berniaga kerana mendakwa tidak mendapat bekalan semalam. (iksan Kosmo!)
Hari ini bahan-bahan ini dibeli untuk.. ..makan tengahari dan malam.
Ikan sardin ..Adabi....goreng cili
Ikan kering..goreng
Sayur kacang panjang..gulai lemak
Santan
Udang....goreng begitu saje
Sambal belacan.....semestinya
.
Masak apa yang tahu....yang simple simple...
Eh, udang ada pula?
Udang bukan dari laut...jawapannya
Gulai kacang panjang sama sambal ikan sardin.....teringat saya waktu kecil-kecil dulu...kata dia lagi.
Tiada ikan, tiada masalah.
Wow! Udang goreng gitu. Ratah sedap. Kalu buat goreng tepung, perhhhhhh!
ReplyDeleteSambal sardin pun sedappppp.
Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)
AA,
ReplyDeleteNasi sejuk makan dengan ikan kering dan sambal belacan pun sedap. Roti bom dengan sambal sardin, enak juga!
Assalamualaikum Hajjah Nora,
ReplyDeleteSedih yer, kuantan tempat orang kelaut, tapi ikan tak ada. Mana pegi ikan.
Kalau di Terengganu bila ikan tak ada, ikan darat naik ke pasar.
As-Salam Hjh Nora
ReplyDeleteTak ada yg basah, ada yang kering, ada si sardin. Tak disedari, ada 2 jenis ikan di atas meja.... Rajin Hjh masak.
saya pun masak ayam je kak.
ReplyDeletedan ikan patin sbb org2 kt umah ni minat patin.
sekilo tak sampai 3 ringgit pun kt maiden.
.