Suka dulu, suka sekarang

Satu masa dulu, saya melanggan majalah ini.  Saya suka....

Gambar-gambar 'interior deco' nya, seni hias rumah, boleh beri ilham. Tetapi,  saya lebih tertarik kerana....


 ada ruang khas seni laman. Banyak memberi  inspirasi kepada Team 3K Sekolah untuk mencantikkan kawasan sekolah.

Satu masa dulu, Saya suka majalah masak. Nyonya di simpang (penjual suratkhabar dan majalah), mesti simpan untuk saya setiap bulan
.
.
Suka kumpul dan menjamu mata. Buat tak de le...

 Majalah- majalah di atas, ada dalam simpanan dan ada  dah dijual kat 'old newspaper'. Buat menyemak almari aje. Berabuk!!

BTW, imej-imej di atas saya ambil dari Google.

Itu dulu (tak lama juga)...kini, hiasan rumah sudah moden..ala Inggeris...ala Bali...idea hiasan laman pun sudah lebih kreatif..dengan 'water feature', dengan 'stepping stone'. Resepi pun begitu, sudah ada nilai tambah....

Sekarang  sudah ada pula majalah khas untuk seni laman. Jadi bagi 'pekebun kecil ' dan pencinta seni laman ( macam saya), mesti pesan pada nyonya simpang, simpan saya satu, okey.  Suka tengok cara orang hias laman. Suka tengok cadangan-cadangan meng'upgradekan laman'. Suka baca cara menjaga pokok hiasan.  Yelah segala-galanya tentang laman. Bila rasa bosan, buka "Laman' dan menjamu mata kat gambar-gambar.


Yang ini pulak. Masak tak, tapi suka.... Puas melayar tenet, singgah sana sini, baca apa orang lain masak, bagaimana memasaknya, buat 'bookmark'....masak entah, bila rajin (last-last...beli  masakan warung lah)
Sekarang , terkini di pasaran...very handy untuk yang kurang mahir memasak (macam saya)


 kerana dalam nya ada macam-macam resepi masakan. Kalau putus idea, malas nak buka tenet, capai aje...


 Terpulang...rajin atau malas..ingin mencuba atau tidak..

Tetapi, yang ini pasti dibaca dari dulu hingga sekarang.


Berulang-ulang kali dibaca........tidak jemu-jemu....

"...Ya Allah, dengan  al Quran, kurniakanlah rahmatMu kepadaku. Jadikanlah al Quran sebagai imam, cahaya, hidayah dan sumber rahmat bagiku....."

Gatal-gatal

Mengapa waktu malam tekak saya gatal-gatal?
Huk, huk,huk..terbatuk-batuk dibuatnya.
Terus ambil ubat untuk meredakan kegatalan tekak.
Minum juga air asam jawa yang dimaniskan dengan si gula batu.
Lega.
Malam terbangun juga kerana batuk-batuk,
Minum air banyak-banyak.......
lena, tidur sampai ke subuh.

Siang?
Tak pula tekak terasas gatal-gatal, tak pula batuk?


Cuaca hari ini panas tetapi berangin.
Bolehlah saya ke laman rumah.
Pokok bunga petunia sudah mula menampakkan dedaun kering.


Saya sayang petunia,
Petunia menceriakan halaman rumah
Saya tak mau dia mati kering.

Petunia disiram air, tapi takut pula kalau banyak, ia akan mati.
Tapi kata si Ah Chong (nurseri), 'dia kena siram 2 kali satu hari'
Oh! gitu.....

Lalu tangan ini gatal hendak memetik semua daun kering pada petunia ku ini.


kemudian petunia di beri baja, disirami  air, banyak sekali.
Harap-harap ia tak akan kering dan layu.
Tapi kata orang hayat petunia 6 bulan saje
Itu sebab dipanggil "pokok 6 bulan" (6 purnama, boleh tak?)
Kalu begitu, cari yang baru sahaja nanti.

Aku hairan juga dengan seorang  yang bernama "nor"
Sudah dua kali memberi komen pada posting mengenai 'perkebunan'
Panjang pula tu dengan idea yang  menarik, tapi...
"Profile not available"
Gender?
Hawa? Adam?
Garuk-garuk kepala yang tak gatal...

Kebetulan ke ini?
Mamat ni yang sedang buat projek fasa 3 di BC
minta laluan nak cuci tangan di paip air.
Waktu rihat,  nak makan.
Saya tanya "Adik apa nama?"
"Nor" jawabnya.
"Ah?????????"
Tak mungkin.

Okeylah, dah tengahari.
Jom, join saya makan Nasi Goreng Cendawan!
Tak, cendawan ni tak gatal punya, ma...
tapi bila telan ikan bilis,
gatal pula tekak..lalu...
.huk, huk, huk....

Intai-intai

Panas di luar. Sangat panas dan kering.
Nak keluar, maksud saya ada urusan di luar.  Tak jadi.
Tapi terpaksa juga menapak ke Warung Mak Leha. Nak intai  lauk apa yang ada untuk makan tengahari.
Lalu, belilah masak asam tetel (RM3), masak lemak nenas + ikan kurau (RM2), ayam goreng (2 ketul).
"Cukup tu Leha" dan keluarkan RM10  untuk bayaran.
"Semua RM9. Ambik telur asin satu, ek. Tak payah balik duit" kata Leha.
Siapa patut cakap "keep the change "  ???
Orang kampung punya pasal.

Hari semakin panas. Kipas pusing ligat.
Elok duduk diam-diam di rumah, layan blog.
Elok juga kita intai-intai kat tingkap dapur.
Ada apa. ek?

Nasi sejuk

Hari ini saya banyak free time.
Nak masak? Siapa nak makan?
Nasi semalam banyak lagi dalam periuk.
Nak buat nasi goreng...asyik-asyik nasi goreng,,,,bosan pula.
Teringat pernah terbaca di cik ternet, nasi sejuk jangan dibuang, boleh buat cokodok, cucur, jemput-jemput.
Nak cubalah.
Tekan kat en Google....'Cucur nasi sejuk'
Maka timbullah senarai posting cara membuatnya.
Ramai rupanya dah cuba membuatnya dengan bahan sampingan sendiri tapi asasnya nasi sejuk. Terimakasih kepada mereka yang baik hati kerana berkongsi resepi.


Saya  ke rumah ini untuk bantuan.

Perlu diingat adunan jangan cair. Kalau tidak,  gorengan dalam kuali  terserabai, selerak...tak bersatu. Mesti sepadu dengan tepung gandum.
Bila dah habis adunan digoreng, rasa dulu.....
Oh rangup kulitnya dan lembut cucurnya. Makanlah  dengan sos.


Minta maaflah, saya tak ambil gambar cucur nasi saya. Jadi tau, jangan kata tak jadi. . Saya turunkan yang Mat Gebu punyalah. Cucur saya cuma kurang sikit gebu seperti dalam gambar di atas. Hem...

Oleh kerana banyak juga hasil gorengan cucur nasi sejuk, lalu saya edarkan berkongsi; dengan 2 orang rakan-jiran seangkatan dengan saya, Cik Senah dan Cik Jah.
'Kat mana dapat resepi?'
'Kat internet..komputer'
Almaklum, mereka tak ade komputer, apalagi kemahiran berinternet.

"Lembut, sedap. Macam mana buatnya?" kata Cik Senah.
"Guna nasi ke? tanya Cik Jah.
"Guna nasi sejuk, kitar semula,  diblend dengan air blah..blah..blah..Blend sekali bilis, bawang....."
"Ada juga idea nak buat apa dengan nasi sejuk" kata  Cik Jah lagi.
Air muka mereka gembira. Maklumlah dapat idea baru
Suka saya dapat share resepi.

Di rumah,
"Masin sikit" kata kakak.
Alahai.....ingatan untuk saya..
Lain kali perlu hati-hati bila tabur garam.
Lain kali bolehlah tambah udang, kacang peas ke, jagung ke.....