BANNER |
Tulisan Jawi, juga warisan |
Antara yang dipamerkan SEJARAH DAN SENIBINA RUMAH MERAH, RUMAH WARISAN |
Tetamu VIP DiRaja, semoga usaha BCKK mendapat perhatian dan sokongan |
Antara yang hadir mendengar penerangan sekretariat |
Juadah disediakan sendiri oleh anak tempatan Bkt Chandan |
Antara yang menarik perhatian saya, yang saya rasa tidak ada di tempat lain....
PUTU CAWAN, rupa seperti cawan, putih gebu. Rasanya lemak-lemak yang diperbuat daripada tepung beras, tepung pulut dan kelapa. Mana gula merahnya? Ini bukan putu piring lah! |
PEMANIS JAGUNG....so sweet, sedaaap |
Belum pernah merasa pemanis jagung juadah di raja tu.
ReplyDeleteCik t,
DeleteMungkin tak dijual di pasaran. Hanya dibuat khas untuk kami rasa salah satu juadah warisan.
Biasa dibuat isi jagung yg disagat kecil - kecil dan digaul dengan kelapa parut campur gula putih @ gula merah yg manis juga rasanya tapi tak spti Jagung Manis Bkt Chandan tulah......Ok sekadar tambahan juadah jagung lain ya....
ReplyDeleteTerima kasih, Cuja, tambahan juadah jagung.
DeleteBukit Chandan membawa kenangan manis dalam tahun 1960'an. Pernah ada ditepi sungai satu perkampongan kecil dikenal dengan kampong Terengganu tempat penhijrahan pembuat batik dari Terengganu. Ada saudara saya yang saya kerap kali singgah dalam perjalanan jalanraya dari Telok Anson ke P Penang. Semuanya sudah lenyap. Saya pernah bermalam di Rest House kayu yang terletak cantik menghala kawasan sungai.
ReplyDeleteTak pernah saya dengar makanan makanan tradisi yang disebut.
Dengan salaam hormat
Salam cikgu,
DeleteSemoga cikgu sihat. Terima kasih atas catatan kenangan manis cikgu di Bukit Chandan (BC). Semoga satu hari ini BC akan menjadi 'a living museum of Kuala Kangsar'. Pertama kali lihat dan rasa makanan tradisi tersebut. Have a nice day, cikgu.