tag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post8025432564898776462..comments2023-11-05T15:44:10.851+08:00Comments on SEKILAU one: DI KEDAI 'KEBUN' PASAR BESAR KUANTANHjh Noralenna Abbashttp://www.blogger.com/profile/16779069647133517284noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-85674922161829236652013-06-27T23:25:07.104+08:002013-06-27T23:25:07.104+08:00Temuk,
Saya rasa lecehnya bila saya bersihkan ika...Temuk,<br />Saya rasa lecehnya bila saya bersihkan ikan kecil itu dengan lengkap per ekor. Nak tukar gunting (bila gunting kepala, sirip, ekor) dengan pisau (bila nak keluarkan perut ikan). Lalu saya tumpu pada round pertama gunting (apa yang patut) round kedua, keluarkan isi perut dengn pisau. Mengemas ikan besar lebih mudah! Selamat berhujung minggu!Hjh Noralenna Abbashttps://www.blogger.com/profile/16779069647133517284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-1968197178378215112013-06-27T22:40:43.433+08:002013-06-27T22:40:43.433+08:00Biasanya, per ekor, Pak Temuk ambil masa sampai 10...Biasanya, per ekor, Pak Temuk ambil masa sampai 10 saat untuk gunting kepala + semua ridip/sirip + keluarkan perut ikan jenis yang En. Abang suka tu.... Hihihi, langsung tak menunjuk, tapi ikhlas nak minta tunjuk. Temukhttps://www.blogger.com/profile/02967943666125362059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-6591986011544610862013-06-27T09:01:13.292+08:002013-06-27T09:01:13.292+08:00Sabau aje le menyiangnya...step by step...mula-mul...Sabau aje le menyiangnya...step by step...mula-mula gunting sisip, ekor, buang kepala. Dah habis semua, buang pula isi dalamnya. Buat sekor, sekor!! Happy cooking hajjah.Hjh Noralenna Abbashttps://www.blogger.com/profile/16779069647133517284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-11496241640245267082013-06-27T07:06:12.453+08:002013-06-27T07:06:12.453+08:00Wah sedap lauk kak hajaj nora
Masa ada bibik rajin...Wah sedap lauk kak hajaj nora<br />Masa ada bibik rajin beli sebab anak2 suka<br />Takda bibik ni belum beli lagi ikan selar kuning<br />Nak menyiangnya.... Azab juga kecik2 tu<br />Tapi dah goreng garing..... YummyIbu n Abahhttps://www.blogger.com/profile/14631086330596243517noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-79744400703184875712013-06-26T17:17:22.766+08:002013-06-26T17:17:22.766+08:00Dia yang suka sangat selar kuning. Penatlah menyia...Dia yang suka sangat selar kuning. Penatlah menyiangnya. Makan panas-panas setelah digoreng. <br /><br />Alat penggaru tu boleh salah pandang macam garpu aje, ye tak. Ada alat ini senang bawa ke mana-mana, tapi bila nak guna kena tengok situasi juga.Hjh Noralenna Abbashttps://www.blogger.com/profile/16779069647133517284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9219907328628684654.post-82999175830922272282013-06-26T15:44:12.015+08:002013-06-26T15:44:12.015+08:00Salam.
Sedapnya. kami juga belajar makan simple ka...Salam.<br />Sedapnya. kami juga belajar makan simple kalau tak de anak2.Ikan tu suami suka sgt, selar kuning yg kecil2,goreng lepat tu letak di atasnya bawang goreng- ni cara org kelantan mkn! susah juga nak dt kat pasar, selalu dijual selar yg besar2.<br /><br />Alat pengaru tu selalu nampak yg kayu je..Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05988863874913585946noreply@blogger.com