Musim buah binjai datang lagi. Di Pasar Besar Melaka, harga sekilo binjai, RM10.00. Ada yang masam,ada yang manis.Yang masam kita boleh buat sambal belacan. Yang manis, boleh dimakan begitu sahaja,
Untuk buat sambal belacan binjai, cuma bakar belacan (saya guna belacan Melaka lah), Kemudian tumbuk dengan beberapa biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing), masukkan sedikit gula pasir.(garam tak masuk sebab belacan dah masin).Bila dah lumat, masukkan isi buah binjai. yang telah dibuang kulit..Tumbuk sambil lenyek-lenyek binjai bersama sambal. Gaul rata.
Ada cara lain buat sambal binjai ni.
Hiris beberap keping binjai. Jangan buang kulit. Jerukkan.Bila jeruk binjai sedia dimakan, tumbuk cili (merah atau cili padi)bersama belacan bakar. . Ambil beberap keping binjai jeruk. Letak atas pinggan. Tabur sedikit gula. Sambal belacan letak di samping jeruk tadi.
Bila nak makan 'colet ' sambal tadi dengan binjai jeruk.
Sudah tentu makan dengan nasi putih. Sedap lagi kalau ada ulam!
Masalah!!!
Buah binjai elok di 'sambal' kan cepat-cepat!
Buah binjai berbau 'harum'menyusuk hidung (macam durian juga!!!)
Kalau simpan dalam peti ais, satu peti boleh berbau.
Macam mana?
Sambal belacan binjai pembuka selera!