Kunming; Rabu berkata-kata

Di pusat shopping-shopping. Sakit kaki? letih?Tukang urut dengan uniform kemas, sedia menunggu, Nampak gambar kecil, seorag nyonya sedang diurut.
Penjual permainan kanak-kanak tengah jalan. Mainan robotik...kelakar betul.
Penjual sate di tepi jalan. Dia Muslim. Sate, saiz L. Tak berani cuba atau tak selera!
Perigi comel ini terdapat di laman sebuah mesjid di mesjid Naiching, Kunming. Airnya digunakan untuk mengambil wuduk.
Papan tanda ini terdapat di Jiuxuang Caves
'Mulut Lif' iaitu papan tanda menunjukkan pintu masuk lif
'Dreber'  kami semasa lawatan ke Stone Forest
Dalam Gua Jiuxiang, hati-hati kepala anda
Di Stone Forest. Nenek ini sedang menyulam. Tak buang masa, tau.
Antara penjual buah-buahan jalanan.Macam-macam buah ada dalam bakul kandar dia.
Dalam teksi. Dreber teksi terpisah daripada penumpang dengan sekatan.
Gaya tukang sapu glamor. Tengok kasut dia..tumit tinggi, topi besar...bergaya. Penyapu pula daripada buluh

Aktiviti hari Ahad

Kata nak cerita makan angin di Kunming?
Tak apalah ye, kalau nak tau pengalaman kami , kalau nak taulah...
singgahlah ke 'rumah' ceritalah nek ngah. Sama juga ceritanya.

Buat apa hari ini? Penat jalan-jalan belum habis lagi.
Ahad 24 Julai 2011.
Pagi, ada aktiviti gerak cergas bersama anak-anak di rumah ini.

Ia merupakan satu aktiviti LKPI bersama anak-anak di rumah kebajikan.
Kakak yang memimpin aktiviti, Saya bersama ajk yang hadir membantu
Suka tengok anak-anak di rumah ini gembira bersenam, menari, menyanyi.
Oh...nenek-nenek 'teachers ' juga turut menghiburkan 'cucu-cucu'


Siapa lebih terror ah?

Habis aktiviti, cepat-cepat bersiap.
Tapi kereta mesti dimandi bersih dulu. Bukan cuci sendiri tapi hantar ke car wash dekat rumah.
Siap! Ke mana kita?
Ke KLIA.
Eh...nak makan angin  lagi ke?

Tak..kami ke sana untuk menghantar Mohd Azizi bin Shaukani, anak saudara kami.
Azizi baru tamat belajar medic di USM Kubang Krian. Sekarang....ah...
ke Sandakan...nun jauh di seberang laut...buat praktikal dua tahun.
Cool aje dia...dia dah biasa 'on his own'.

Tingkatan 4. KISAS..Kolej Islam, Kelang
Matrikulasi. Kuantan
Medic, USM Kubang Krian
Houseman, Sandakan
Dia pun dah set minda nak ke sana.
.Emaknya (my s-i-l) sedih, risau
Mana tidaknya..anak jauh dari pandangan mata..
(seorang ada di depan mata)
Mengapa pilih tempat jauh???

Dengar pesanan mak baik-baik
Pelukan bapak dan anak, diirigi doa

Tapi 'think positive' kata Mshart
Nanti senang-senang boleh kita terbang ke sana
Makan angin! Saya pun belum lagi jejak Sandakan.Kata seafood murah-murah sana esp udang besar-besar!
dengan tenang dia melangkah
Eh, ada orang nak ikut ke? Sabau nek ngah
Zi,
Selamat berangkat. Pandai-pandai bawa diri di sana. Semoga dipermudahkan segala urusan.
Take care.
All the best to you.
Bye, bye Zizi, see  you in September (balik konvo)
Senoga Allah melindungi Zizi . InsyaAllah

KMG

KMG????
KMG..... ringkas untuk bandar KUNMING,  di wilayah YUNNAN,
Baratdaya China.
Saya bersama rombongan 'golden girls' seramai 8 orang baru balik malam tadi dari KMG


8 'Golden girls' on 'Golden holidays' in Kunming. Background:The famous 'Stone Forest'.
.

I came, I saw, I posed!
Pada 'Wordless Wednesday' minggu lalu ada saya post gambar Stone Forest World Heritage salah satu tarikan di  Kunming. Nah,  sampai juga saya di sana. Nantilah saya cerita serba sikit pengalaman 6 hari 5 malam di Kunming.

Jom masak

Petang semalam, Khamis, riuh rendah di dapur rumah BC.
Mana tidaknya.

Ce tengok berita bergambar ini

Tengok apa tu kak cik, makcik, adik kakak?? Ada yang cekak pinggang, ada yang pegang nota
Hai, tengok puan kita masak ke? Masak  apa  tu Cik Timah dan Cik Leha?
Kemudian, keluar pula duduk diam-diam sambil memerhati. Apa pula yang diperhatikan?
Kata Cik Timah, kacau dan gaul kastad, jangan berketul. 
.Lepas tu letak kastad tadi antara hirisan puff, sambungnya
Goreng puff? Tak ini cara menggoreng 'Vadeh', minyak mesti banyak!

Itulah dia riuh kejap di rumah BC petang semalam. Perkumpulan Wanita atau WI Bukit Baru Melaka telah mengadakan demo masak 'Cream puff' dan 'Vadeh'. Seronok juga bila mereka berkumpul.Kan bulan Ramadhan berada di 'simpang jalan', ada idealah  untuk menu berbuka nanti. Ilmu kalau tak diamalkan akan hilang, tau. Atau ada yang teringin nak jual di pasar ramadhan nanti?
Lepas tamat sesi, penatlah kita mengemas pula..........tidur awal semalam.
Dengar puan pengerusi kata lepas ni nak belajar buat laksa johor.
Mmmmm...di rumah siapa pula ye?

Juara kampung? Alahai!

Malam Khamis:  hajat dihati nak buat mi sup untuk sarapan keesokannya.
 Keluarkan seketul daging daripada freezer.  Defrost semalaman.

Pagi Khamis:
Hujan. Elok sangatlah makan mi sup sebagai sarapan. Guna mi lidi.

Mula 7.00 pagi
Tengok apa yang ada untuk buat supnya.
Hiris 5 ulas bawang merah, 3 ulas  bawang puith, sedikit halia.
Hiris nipis 6 ulas bawang merah. nak buat bawang goreng.
Hiris nipis 2 tangkai cili merah (cili api tak ada)., 2 ulas bawang puith. Nak buat air lada kicap.
Hiris nipis sebahagian ketulan daging yang telah pun lembut.
Hiris memanjang 3 keratan karot.
Daun sawi dah siap hiris.
Ketepikan sikit kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, sikit buah pelaga dan sikit bunga cengkih. Bancuh dengan air 2 sudu kecil rempah sup.
1 bungkusan mi lidi siap untuk di celur.

Masa untuk menyediakan sup.
Tumbuk kasar bawang merah, bawang putih dan halia.
Tumis bersama rempah  empat adik beradik.  Naik bau, masukkan rempah sup.
Jangan lupa hirisan daging. (kalau ada udang, sotong...lagi best, tapi tak ada!)
Dah naik minyak, masukkan air..agak-agak banyaknya...
Jangan lupa hirisan karot dan sawi.
Rasa kemasinan... cukup rasa...okeylah tu.

Jerang air dalam kuali..nak celur mi lidi.

Sambil tu, tumbuk hirisan cili merah dengan bawang puith. (kalau ada cili api...pedas..lagi kick)
Puas hati...masukkan sikit gula dan garam .Perah jus limau sambal. Tambah kicap lemak manis. Gaul...jadilah air lada.
Sambil tu pantau mi lidi yang dicelur. Dah lembut belum?
Bila dah lembut, curah dalam penapis bawah cucuran air paip...kacau-kacau, kacau... tiris...letak dalam pinggan hidang.

Buat pula bawang goreng. Kakak tak sempat tunggu bawang goreng sebab dah lapar.

Tengok jam di dinding....
pukul 8.15 pagi
hai buat mi sup,1 jam 15 minit?????

Boleh masuk juara kampung tak?
Kecohnya!

Kisahnya

Hari ini, selesema.

Apa tidaknya....makan durian,

cuaca pula

panas.....berkabus

tapi...

jangan salahkan durian......

jangan salahkan cuaca....

sistem imun dah tak kuat dah!!

Alhamdulillah,

Tak demam, cuma

Bersin dan 'tiup terompet'

'ah choooo.....prettttt, pretttt......

Biasalah tu!!!

Daun orang lama

Sudah lama saya mencari pokok ini.
Jumpa di Tesco. Beli sepasu (tak ada pun dalam shopping list).


Apa nama daun ini sebenarnya??
Jasmin? Jarmin?
Jarmin agaknya!
Pokok ini pada saya, esotik.
Daunnya mempunyai sejenis bau wangi.
Kalau tidak masakan kaum wanita zaman dulu suka menyelitnya pada sanggul, diseri lagi dengan bunga cempaka,,

Saya cuba tanya Mr Google mengenai jarmin. Tak ada pula. Yang ada,
 petikan daripada novel Alun Hidup karya Khadijah Hashim,


....................."Asmah memerhati saja gerak laku ibunya. Di tangan sudah terkumpul tujuh tangkai bunga cempaka putih dan dua helai daun jarmin untuk dihias di sanggul.

                     "Amboi. Cantiknya emak kau....." 


(Ms 165)

Di kampung-dulu banyak sekali terdapat pokok ini sebagai hiasan laman. Adalah dipercayai bau daunnya yang wangi (dan tajam) boleh menghalau nyamuk.

Penuh harapan, pokok jarmin ini akan tumbuh dengan suburnya di laman BC.

Biskut sedap

"Biskut Sedap" tercatat pada bungkusan plastiknya.


"Sedap ke adik?" soalan pada Ah Boy.
Belek-belek kepingan biskut (roti kering) dalam paket. 
 Teragak-agak nak beli.

"Memang sedaaap!!" jawab Ah Boy.

"Betul??"ingin kepastian.

"Betul, memang sedap" tegas si Ah Boy lagi.

Lalu "Biskut Sedap" dibeli sebungkus.
Sedap agaknya  cicah air teh panas,kopi panas nanti bila terasa lapar.

Makan begitu saje pun sedap.
Memang sedap "Biskut Sedap"..
..kepingan kecil roti kering...rasa majerin dan taburan gula...

Selera Johor di Melaka

Kami di satu-satunya hypermarket di Air Keroh. waktu 'lunch' tadi.
Lapar pula, nak makan apa?
Saya tak bersetuju dengan cadangan kakak nak makan nasi ayam penyet.
Ayam lagi? Tadi pagi untuk sarapan saya  habis satu mangkuk soto ayam.
Jom kita makan lain pula.
Jadi kami susur ke food court, bukan yang ada di dalam hypermarket, tetapi di luar. Di sini....
Kalau yang lain buka 24 jam, dia 23 jam aje!

Tapi kami tak order makanan di Nasi Kandar 23 jam ni.. Kami tertarik dengan kiosk atau pondok ......

Semuanya Johor, Laksa, Mee Rebus, Soto, Bubur Nasi.....
Nak makan menu Mee Rebus Johor...maaf kak kuah belum sedia lagi, kata penjual.
Yang ini menarik minat saya.

"Panggil saya Nik" kata adik, towkay Otak-Otak 
Nik berbaju merah....murah rezki....senyum sokmo...
Sedang goreng keropok lekor Johor
Macam-macam ada di  Otak-Otak.
Jelas keropok lekor Johor berbeza dengan buatan Pantai Timur. 'Gemuk-gemuk' dan garing.
Otak-otak Juga berbeza. Saya lebih suka yang dari Pantai Timur. Ada ikan disaluti sambal kelapa.
Begitu juga dengan sata, tiga dalam satu. Terasa ikannya.
Ada juga tembosa, karipap, wadeh, popia goreng.
Sudah tentu ada tauhu bakar yang popular di Johor.
Semua hidangan nampak 'delicious'.
.Mmmmmm,,,,sedaaap
..Tak tau apa nak pilih
Tu atas pinggan...keropok lekor...garing. Yang tiga segi tu., tembosa.

Lalu kami pesan tauhu bakar, sata, keropok lekor, vadeh.....panas-panas..

2 keping tauhu bakar lengkap dengan sayur serta kuah dan taburan kacang.

'Nik, sedaplah gorengan di Otak-Otak'
Nantilah, kami datang di lain kali,  nak rasa selera Johor di Melaka lagi.